Energiebesparing

Ook in de Agrarische sector wordt energiebesparing aantrekkelijk gemaakt door Hoekstra Suwâld. Door met vele innovatieve oplossingen te komen kan Hoekstra u veel mogelijkheden bieden in uw bestaande of toekomstige gebouwen om energie te besparen. Ook kan Hoekstra Suwâld u helpen met subsidieregelingen en het aanvragen van subsidies.

Mogelijkheden

In uw bedrijfsgebouwen en agrarische panden kunnen de energiekosten door verlichting hoog oplopen, daarom biedt Hoekstra Suwâld u de keuze voor LED verlichting. Dit is uiterst energiezuinig door het laag energiegebruik van de lampjes, maar niet altijd de meest economische oplossing. Een alternatief is bijvoorbeeld de longlife tl-buizen, die goedkoper zijn in de aanschaf maar wel een vergelijkbare levensduur hebben dan LED-armaturen. Hoekstra Suwâld kan u uitgebreid adviseren.

PV-systemen, ofwel zonnepanelen, kunnen vanzelfsprekend ook op een bedrijfspand, loods of ligboxenstal veel energie opwekken. Dergelijke panden hebben vaak een dak met veel oppervlak en dit zou zonde zijn als dit onbenut bleef. Hoekstra Suwâld kan met haar jarenlange expertise een uitkomst bieden door voor elk dak een passende oplossing te bieden. Zie voor meer informatie bij het kopje zonnepanelen

Thermische zonne-energie is ook uiterst geschikt voor bedrijven die veel warm water gebruiken, gezien de zonneboiler efficiënter wordt naarmate er meer warm water wordt gebruikt. Zie voor meer informatie het kopje zonneboiler.

Hoekstra Suwâld levert en installeert ook frequentieregelaars. Een frequentieregelaar stemt het geleverde vermogen van een elektromotor af op het gebruik. Vacuümpompen, compressoren en pompen kunnen daarmee veel op energie besparen. Ook is het mogelijk de aanloopstroom te beperken waardoor soms een lichtere aansluiting op het net mogelijk is. Dit kan zeer voordelig uitpakken.

Als u in uw bedrijf gebruik maakt van apparaten die als bijproduct veel warmte produceren, heeft Hoekstra Suwâld een creatieve oplossing door warmtehergebruik. Als in uw bedrijf wordt verwarmd en gekoeld kan Hoekstra Suwâld de processen slim op elkaar afstemmen of koppelen. Dit zorgt duidelijk voor een efficiënter gebruik van de energie

Subsidieregelingen

Hoekstra Suwâld is goed op de hoogte van de subsidieregelingen die u ten voordele kunnen komen en u kunt er dus altijd terecht om te vragen wat de mogelijkheden zijn en of u in aanmerking komt voor deze regelingen. Enkele lucratieve regelingen zijn:

  • Energie Investeringsaftrek (EIA): Wanneer u uw bedrijfspand verbouwt of nieuw bouwt is dit hét moment om uw pand energie zuiniger te maken. Met de EIA kunt u 41.5% van de investering aftrekken van de fiscale winst. Maatregelen die in aanmerking komen zijn: Warmtepompen, warmtewisselaars, koude- of warmteterugwinningssystemen, HR-glas, isolatie en LED-verlichting. Wanneer u met uw energiebesparing uw energielabel met 3 stappen verbeterd, komt uw algehele installatie in aanmerking.
  • Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE): Deze subsidieregeling zorgt voor een vergoeding per opgewekte kWh. Het ministerie wil hiermee het opwekken van duurzame energie stimuleren in de bedrijfswereld.  De subsidieregeling staat open voor alle hernieuwbare energietechnieken en is onderverdeeld in verschillende categorieën: geothermisch, wind, zon en biomassa.
  • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE): Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.
  • Asbest eraf, zonnepanelen erop: De regeling richt zich op het saneren van asbestdaken op actieve en voormalige agrarische gebouwen, in combinatie met plaatsing van zonnepanelen. De subsidie bedraagt 4.50 euro per m2 asbestdak. Dit is ongeveer 45% van de kosten voor het verwijderen en afvoeren van asbest.